Akupanel | 240 plafond installatie

Akupanel | 240 Installatiegids:

- Akupanel 240 montage op een regelwerk.
- Montage 240 Akupanel aan de muur met schroeven.
- Akupanel | 240 wandmontage met lijm

 

Je hebt het volgende nodig:

Voor het monteren van de panelen heb je het volgende nodig:

  • Balken/latten voor het maken van een regelwerk (we adviseren latten van 45mm dik te gebruiken).
  • Een zaag – een cirkelzaag of normale handzaag.
  • Een schroevendraaier of schroef-/boormachine.
  • Schroeven voor het monteren van de akoestische panelen en de onderliggende latten.
  • Gipsschroeven van circa 35mm voor de montage van de akoestische panelen.
  • Eventueel kleine schroeven van ongeveer 15mm om de lamellen te bevestigen voor als je de panelen gaat zagen.
  • Liniaal/meetlint.
  • Potlood.

Stap 1: het regelwerk bevestigen

Indien je gebruik maakt van pluggen voor het bevestigen van de latten, begin dan met het voorboren en plaatsen van de pluggen. Gebruik je geen pluggen, dan kun je de latten rechtstreeks aan het plafond bevestigen. We adviseren 40cm afstand tussen de latten te houden.

Stap 2: de panelen bevestigen

Monteer de Akupanels op de latten aan het plafond door de gipsschroef (35mm) door het akoestische vilt heen in de latten te schroeven. We raden aan 12 tot 16 schroeven per paneel te gebruiken. 

De akoestische panelen hebben twee verschillende zijkanten: één kant eindigt met een strookje vilt en één kant eindigt met een lamel. De panelen kunnen hierdoor oneindig naast elkaar gemonteerd worden zonder dat er een naad zichtbaar zal zijn. 

Wanneer je de panelen naast elkaar bevestigt, druk deze dan tegen elkaar (viltzijde tegen lamelzijde) totdat er een strook van 13mm tussen de lamellen zit. Duw de panelen NIET te strak tegen elkaar aan. Zo voorkom je dat de ruimte tussen de lamellen te klein is. 

Wil je een gaaf lijnenspel creëren op je plafond? Dan kun je de positie van de panelen ten opzichte van elkaar verschuiven.

Stap 3: de panelen op maat maken in de lengte

Zijn de panelen te lang? Met een cirkelzaag of normale handzaag kun je de panelen gemakkelijk op de juiste lengte zagen.

Markeer de zaaglijn op het paneel met een potlood, zodat je een rechte lijn kunt zagen.

Vergeet niet de lamellen op voorhand (vanaf de achterkant) door het vilt heen extra vast te zetten met een klein schroefje (15mm) of een nietje. Hierdoor voorkom je dat de lamellen gaan klapperen tijdens het zagen. Ook voorkom je op deze manier dat de lamellen los gaan hangen na het bevestigen van de panelen.

Vergeet niet de lamellen op voorhand (vanaf de achterkant) door het vilt heen extra vast te zetten met een klein schroefje (15mm) of een nietje. Hierdoor voorkom je dat de lamellen gaan klapperen tijdens het zagen. Ook voorkom je op deze manier dat de lamellen los gaan hangen na het bevestigen van de panelen.

Stap 4: de panelen op maat maken in de breedte

Zijn de panelen te breed en heb je een smaller stuk nodig voor het afmaken van je plafond, dan moet je de panelen in de breedte op maat snijden. 

Je kunt de breedte van de panelen aanpassen door het vilt af te snijden met een scherp stanleymes.

Schroef vervolgens het op maat gemaakte deel van het paneel aan het plafond – wederom met gipsschroeven door het vilt heen.

Nu ben je klaar.

Als je vragen hebt...

Of hulp nodig hebt bij de montage of het product zelf, kun je altijd contact met ons opnemen. Wij staan altijd klaar om je te helpen!

Telefoon: 085 888 2004 

E-Mail: pm@woodupp.nl

Of bekijk hier onze veelgestelde vragen.

 

Heb je gevonden wat je zocht?

Stuur ons feedback