Snelle levering: 2-5 werkdagen*

100 dagen tevredenheidsgarantie

Geproduceerd in Denemarken

Shop nu en betaal later met Klarna

Snelle levering: 2-5 werkdagen*

Kleurstalen

Akupanel | 240 Handleiding Installatie Instructies voor montage op een regelwerk

Montage op een regelwerk

Je hebt nodig:

Voor het monteren van de Akupanelen op een regelwerk aan de muur, heb je nodig:

  • Balken/latten voor het maken van een regelwerk (we adviseren latten van 45 mm te gebruiken)
  • Een zaag – een cirkelzaag of normale handzaag
  • Een schroevendraaier of schroef-/boormachine
  • Schroeven voor het monteren van de panelen (circa 35 mm) en de onderliggende latten
  • Eventueel kleine schroeven van circa 15 mm voor wanneer je de panelen gaat zagen
  • Liniaal/meetlint
  • Potlood
  • Optioneel: minerale wol, zoals glas- of steenwol

Stap 1: De muur voorbereiden

Begin met het voorbereiden van de muur. Reinig de muur en verwijder alle schroeven, spijkers en andere obstakels zodat de muur helemaal vlak is. Hierna kun je meten en aftekenen waar het regelwerk bevestigd dient te worden.

Het voorbereiden van de muur

Stap 2: De muur opmeten

Vervolgens markeer je waar je de panelen op je oppervlak wilt plaatsen. In dit voorbeeld willen we de panelen in het midden van de muur installeren.

Het opmeten van de muur

Stap 3: Maak de balken/latten op maat

Nu is het tijd om de latten aan te passen aan de muur. De latten die we in deze video gebruiken, hebben een lengte van 360 centimeter, maar we zullen ze inkorten om ruimte te laten voor de eindlamellen.

De latten op maat maken

Stap 4: Bevestig de latten aan de muur

Begin met het installeren van de latten/balken op de muur waar je je akoestische panelen zult monteren. Gebruik schroeven (en mogelijk pluggen) die geschikt zijn voor het type muur dat je hebt. Als dat niet mogelijk is, kun je de balken direct in de muur schroeven. We raden aan om 40 centimeter tussen elke lat aan te houden.

Het monteren van de latten

Stap 5: Plaats minerale wol tussen de latten

Als je geluidsklasse A wilt bereiken met je paneelinstallatie, moet er minerale wol tussen de draagbalken worden geplaatst. Zodra de balken zijn geïnstalleerd, snijd je de minerale wol op maat en plaats je deze tussen de draagbalken.

Het toevoegen van minerale wol

Stap 6: De panelen op maat maken in de lengte

Als je de muur hebt opgemeten, weet je of de panelen gezaagd moeten worden om op de muur te passen. Zijn de panelen te lang? Met een cirkelzaag, decoupeerzaag of normale handzaag kun je de panelen gemakkelijk op de juiste lengte zagen. Markeer de zaaglijn op het paneel met een potlood, zodat je een rechte lijn kunt zagen.

De panelen op maat zagen

Tip: Vergeet niet de lamellen op voorhand (vanaf de achterkant) door het vilt heen extra vast te zetten met een klein schroefje (15mm) of een nietje.

Hierdoor voorkom je dat de lamellen gaan klapperen tijdens het zagen. Ook voorkom je op deze manier dat de lamellen los gaan hangen na het bevestigen van de panelen.

De lamellen extra vastzetten

Stap 7: De panelen bevestigen

Bevestig de Akupanels aan het regelwerk door de schroef (35mm) door het akoestische vilt heen in de balken/latten te schroeven. We raden aan 9 tot 12 schroeven per paneel te gebruiken.

De akoestische panelen hebben twee verschillende zijkanten: één kant eindigt met een strookje vilt en één kant eindigt met een lamel. De panelen kunnen hierdoor oneindig naast elkaar gemonteerd worden zonder dat er een naad zichtbaar zal zijn.

Wanneer je de panelen naast elkaar bevestigt, druk deze dan tegen elkaar (viltzijde tegen lamelzijde) totdat er een strook van 13mm tussen de lamellen zit. Duw de panelen NIET te strak tegen elkaar aan. Zo voorkom je dat de ruimte tussen de lamellen te klein is. Je kunt eventueel een lamel van een kleurstaal gebruiken en deze tussen de twee lamellen te plaatsen om er voor te zorgen dat de tussenruimte 13mm is.

Het bevestigen van de panelen

Stap 8: Bepaal de juiste ruimte tussen de panelen

Voor het instellen van de juiste afstand tussen Akupanelen, kun je een lat uit een kleurstaal gebruiken. Zorg ervoor dat er 13 millimeter tussen de panelen zit wanneer je ze aan de muur bevestigt.

Ruimte tussen de panelen bepalen

Stap 9: Voeg eindlamellen toe

Voor een nette afwerking van je regelwerk kun je eindlamellen toevoegen. Elk paneel heeft een vilten en een lattenkant. Als je muur eindigt met een lattenkant, moet je de laatste lat afsnijden om ervoor te zorgen dat de panelen twee vilten kanten krijgen.

Laad nu je kitpistool met montagekit en breng een dunne laag aan op je eindlamel. Plaats de eindlamel voorzichtig tegen het regelwerk.

Het plaatsen van de eindlamellen

Nu ben je klaar!


Heb je hulp nodig?

Bel ons

085 888 2004

Mail ons

pm@woodupp.nl

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag: 8.30 – 16.30 uur
Vrijdag: 8.30 – 13.30 uur