Snelle levering: 2-5 werkdagen*

100 dagen tevredenheidsgarantie

Geproduceerd in Denemarken

Shop nu en betaal later met Klarna

Snelle levering: 2-5 werkdagen*

Kleurstalen

Akupanel | 240 Handleiding Installatie Instructies op de muur met schroeven


Montage op de muur met schroeven

Je hebt nodig:

Om de panelen te installeren, heb je het volgende nodig:

  • Een zaag – ofwel een cirkelzaag of een normale zaag.
  • Een schroevendraaier.
  • Schroeven (ongeveer 30 mm) om de panelen aan de muur te bevestigen.
  • Optionele kleine schroeven van ongeveer 15 mm om de lamellen vast te zetten bij het zagen van de panelen.
  • Liniaal/meetlint.
  • Potlood.

Stap 1: Bereid de muur voor

Begin met het voorbereiden van de muur. Maak de muur schoon met een doek en verwijder eventuele schroeven, spijkers en andere obstakels, zodat de muur helemaal vlak is. Vervolgens kun je meten en markeren waar de panelen moeten worden bevestigd.

De muur voorbereiden

Stap 2: De muur opmeten

Meet de hoogte en breedte van de muur op en noteer de afmetingen. Dit helpt je bij het bepalen van het aantal panelen dat je nodig hebt en hoe ze het beste geplaatst kunnen worden. Zorg ervoor dat je nauwkeurige metingen hebt, zodat de panelen netjes en gelijkmatig kunnen worden geïnstalleerd.

Het opmeten van de muur

Stap 3: Maak de panelen op maat in de lengte

Als je de muur hebt opgemeten, weet je of de panelen gezaagd moeten worden om op de muur te passen. Zijn de panelen te lang? Met een cirkelzaag, decoupeerzaag of normale handzaag kun je de panelen gemakkelijk op de juiste lengte zagen. Markeer de zaaglijn op het paneel met een potlood, zodat je een rechte lijn kunt zagen.

De panelen op maat zagen

Tip: vergeet de lamellen niet op voorhand (vanaf de achterkant) door het vilt heen extra vast te zetten met een klein schroefje (15mm) of een nietje.

Hierdoor voorkom je dat de lamellen gaan klapperen tijdens het zagen. Ook voorkom je op deze manier dat de lamellen los gaan hangen na het bevestigen van de panelen.

De lamellen extra vastzetten

Stap 4: De panelen op maat maken in de breedte

Zijn de panelen te breed en heb je een smaller stuk nodig voor het afmaken van je muur, dan moet je de panelen in de breedte op maat snijden. Je kunt de breedte van de panelen aanpassen door het vilt af te snijden met een scherp stanleymes.

Het op maat maken in de breedte

Stap 5: De panelen bevestigen

Bevestig de Akupanels aan de muur door de schroef (35mm) door het akoestische vilt heen in de muur te schroeven (of als je pluggen hebt gebruikt, deze erin te schroeven). We raden aan 9 tot 12 schroeven per paneel te gebruiken.

De akoestische panelen hebben twee verschillende zijkanten: één kant eindigt met een strookje vilt en één kant eindigt met een lamel. De panelen kunnen hierdoor oneindig naast elkaar gemonteerd worden zonder dat er een naad zichtbaar zal zijn.

Wanneer je de panelen naast elkaar bevestigt, druk deze dan tegen elkaar (viltzijde tegen lamelzijde) totdat er een strook van 13mm tussen de lamellen zit. Duw de panelen NIET te strak tegen elkaar aan. Zo voorkom je dat de ruimte tussen de lamellen te klein is. Je kunt eventueel een lamel van een kleurstaal gebruiken en deze tussen de twee lamellen te plaatsen om er voor te zorgen dat de tussenruimte 13mm is.

De panelen bevestigen

Stap 6: Bepaal de juiste ruimte tussen de panelen

Voor het instellen van de juiste afstand tussen akupanelen, kun je een lat uit een kleurstaal gebruiken. Zorg ervoor dat er 13 millimeter tussen de panelen zit wanneer je ze aan de muur bevestigt.

Ruimte tussen de panelen bepalen

Stap 7: Voeg eindlamellen toe

Voor een nette afwerking van je muur kun je eindlamellen toevoegen. Elk paneel heeft een vilten en een lattenkant. Als je muur eindigt met een lattenkant, moet je de laatste lat afsnijden om ervoor te zorgen dat de panelen twee vilten kanten krijgen.

Laad nu je kitpistool met montagekit en breng een dunne laag aan op je eindlamel. Plaats de eindlamel voorzichtig tegen je muur.

Het plaatsen van de eindlamellen

Nu ben je klaar!


Heb je hulp nodig?

Bel ons

085 888 2004

Mail ons

pm@woodupp.nl

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag: 8.30 – 16.30 uur
Vrijdag: 8.30 – 13.30 uur